Don sfinx on karvaton kissarotu Venäjältä. Rodun historia alkaa 1980-luvun lopulta, Rostov-on-Don-nimisestä kaupungista, jonka kadulta löydettiin pörröinen kilpikonna värinen kissanpentu. Vailla syytä kissalla alkoi karvanlähtö puolen vuoden iässä. Muutaman vuoden kuluttua samainen kissa astutettiin kotikissalla ja yksi heidän jälkeläisistään nimettiin Chitaksi, josta myöhemmin tuli don sfinxien kantaäiti.

Don sfinx on vartaloltaan keskipitkä ja vankka. Se omaa voimakkaat lihakset ja leveän takamuksen. Takajalat ovat hieman etujalkoja pidemmät ja sillä on pitkät kapeat "apinamaiset" varpaat. Pää on keskikokoinen, sillä on hieman ulkonevat poskiluut ja voimakas, hyvin kehittynyt leuka. Nenä on keskisuora, jossa on näkyvä painauma. Silmät ovat syvällä, ne ovat keskikokoiset ja mantelin muotoiset. Isot korvat, jotka ovat leveät tyvestä, kallistuvat hieman eteenpäin. Iho on täysin karvaton (riippuen karvatyypistä), joustava ja ryppyinen. Ryppyjä on varsinkin päässä, niskassa ja kainaloissa. Kaikki värit ovat sallittuja rotumääritelmässä. FIFe hyväksyi tämän karvattoman rodun vuodesta 2011 lähtien.

Don sfinxillä on kolme eri karvattomuusastetta:

  • Hairless on karvaton kissa. Iho on lämmin ja tuntuu nihkeältä. Karvattomat pennut syntyvät yleensä silmät auki, ilman viiksiä ja kulmakarvoja.
  • Flock - karva on erittäin lyhyttä, alle 2mm:stä pehmeää nukkaa. Flock-kissalla voi olla myös pidempää karvaa kuten brushilla. Yleensä tätä esiintyy erityisesti hännässä.
  • Brush/harjaturkki on yleensä koko vartalon peittävä turkki. Karva on kuin pehmeää villaa.

Don sfinxien iho rasvoittuu nopeasti ja koska niillä ei ole turkkia se tarvitsee säännöllisesti pesua, pari kertaa kuukaudessa on sopiva useimmille kissoille. Rasvoittumisen johdosta niiden korvat ja kynnen juuret tulee myös putsata säännöllisesti. Ihoa ei kuulu rasvata. Karvattomuudesta johtuen doneilla on taipumus oleskella aurinkoisella ikkunalaudalla, patterin päällä tai peittosi alla. Don sfinxeillä ei ole suojaa kylmältä eikä auringolta, joten ne eivät ole ulkokissoja. Neuleet ovat karvattomilla suosittuja varsinkin talvella, koska ruumiinlämpö laskee huomattavasti nopeammin kuin karvallisilla kissoilla.

Don sfinxit ovat kanadan sfinxien tavoin erittäin uteliaita, aktiivisia ja tulevat toimeen muiden lemmikkien kanssa helposti.

Don sfinx ovat vielä suht uusi rotu, joten terveystilanteesta ei ole saatavilla paljon tietoa. Rodulla on kuitenkin tavattu ongelmia silmien kanssa, mm. entropium (luomien reunan sisäänpäin kääyntyminen) ja kuivasilmäisyyttä.

Copyright

Sivustolla olevien kuvien kopiointi
ilman lupaa on kielletty.

Unauthorized copying of the photos
on this site is prohibited.

Sfinxit ry

Sfinxit ry on karvattomien
sfinx-, don sfinx- ja peterbald-
kissarotujen oma rotuyhdistys.

Liity jäseneksi!