Sfinxit saivat rotuna alkunsa 60-luvulla Kanadassa, mutta nykysfinxit ovat saaneet alkunsa kun 70-luvulla tavalliseen maatiaiskissapentueeseen syntyi karvattomia pentuja.. Ensimmäinen sfinx tuotiin suomeen vuonna 2000.

Ulkonäkö

Sinxien iho näyttää karvattomalta, mutta sitä peittää ohut nukka. Sfinxin iho tuntuu samettisen pehmeältä persikalta. Kasvoissa, hännässä ja jaloissa saattaa olla enemmän karvaa. Sfinxillä toivotaan olevan ryppyjä päässä ja hartioilla, kuitenkin niin että rypyt eivät aiheuta terveysongelmia. Sfinxin vartalon tulee olla voimakas ja vanttera, hento ja siro vartalo katsotaan virheeksi rotumääritelmän mukaan. Rintakehän tulisi olla leveä ja vatsan täyteläinen ja pyöristynyt.

Luonne

Sfinxit ovat uteliaita, aktiivisia ja osallistuvia kissoja, ja vaativat paljon huomiota. Sfinx on onnellisimmillaan kun sillä on leikkikaveri, onneksi sfinxit eivät ole kovin valikoivia seuransa suhteen. Sfinxit tulevat erinomaisesti toimeen lapsien, koirien ja muiden kissojen kanssa kunhan tutustumisprosessi on onnistunut. Tylsistyminen saattaa ilmetä ongelmallisena käyttäytymisenä. Sfinxit ovat ketteriä ja nopeita kissoja, joten kotiin kannattaa hommata kiipeilypuita ja muita sallittuja leikkipaikkoja.

Hoito

Yleinen harhaluulo on, että sfinxien ihoa tarvitsee rasvata. Näin ei kuitenkaan ole! Toisinaan sfinxi tarvitsee pesua, pesutiheys on hyvin yksilöllinen asia. Toiset sfinxit eivät likaannu sitten millään, ja toisia saa olla pesemässä useinkin. Jos sfinxi on pennusta asti totutettu pesuun, pesutapahtuma on helppo juttu, eikä vie paljoa aikaa. Sfinx erittää ihostaan rasvaa, joka kertyy erityisesti kynsien juureen ja korviin. On erittäin tärkeää että sfinx on tottunut normaaleihin hoitotoimenpiteisiin jotta kertyvä rasva ei aiheuta terveysongelmia.

Terveys

Sfinx on yleisesti ottaen perusterve kissarotu. Sfinxeillä kuitenkin tavataan perinnöllistä sydänsairautta nimeltä hypertrofinen kardiomyopatia (HCM). HCM aiheuttaa sydänlihaksen paksuuntuman, jolloin sydämen tilavuus pienenee ja sydän pystyy pumppaamaan vähemmän verta elimistöön. Vastuulliset kasvattajat pyrkivät ehkäisemään sairaiden kissojen käytön jalostuksessa säännöllisillä sydämen ultraäänitutkimuksilla.

Sfinxin ja Don sfinxin erot:

Alkuperä: Sfinx on lähtöisin kanadasta ja Don sfinx on lähtöisin Venäjältä (80-luvulla)

Ulkonäkö: Sfinxin korvat sijoittuvat alemmaksi, ja silmät ovat sitruunan muotoiset. Don sfinxin korvat ovat pystymmät, ja silmät vinot ja mantelin muotoiset.

Karvattomuus: Sfinxin ihoa peittää aina ohut nukka. Don sfinxillä on erilaisia karvattomuuden muunnoksia aina täysin karvattomasta lyhytkarvaiseen. Karvattomuuden näillä kissoilla aiheuttaa myös erilainen geeni. Sfinxin karvattomuuden aiheuttaa resessiivinen geeni (karvattomuusgeenin pitää tulla molemmilta vanhemmilta jotta pentu on karvaton), don sfinxin karvattomuuden aiheuttaa dominoiva geeni (riittää että karvattomuusgeeni tulee vain toiselta vanhemmista, niin osa pennuista on karvattomia).

Copyright

Sivustolla olevien kuvien kopiointi
ilman lupaa on kielletty.

Unauthorized copying of the photos
on this site is prohibited.

Sfinxit ry

Sfinxit ry on karvattomien
sfinx-, don sfinx- ja peterbald-
kissarotujen oma rotuyhdistys.

Liity jäseneksi!