Hypertrofisessa kardiomyopatiassa sydämen vasemman kammion seinämät paksuuntuvat ilman taustalla olevaa muuta paksuuntumista selittävää sairautta. Näitä muita selittäviä sairauksia voivat olla esimerkiksi korkea verenpaine tai kilpirauhasen liikatoiminta. Kissat sairastuvat yleisimmin keski-iässä, mutta myös nuoret kissat voivat sairastua. Hypertrofisen kardiomyopatian taustalla on usein sydänlihassolun supistuvan osan, sarkomeerin, proteiineja koodaavien geenien mutaatio. Sairaus on useimmiten perinnöllinen, nykykäsityksen mukaan se periytyy autosomaalisesti vallitsevasti. Tämä tarkoittaa sitä, että sairastuneen yksilön vanhemmista ainakin toinen on sairastunut ja että sairastunut periyttää hypertrofista kardiomyopatiaa noin puolelle jälkeläisistään. Tämän vuoksi on selvää, että sairastuneita kissoja ei tulisi käyttää jalostuksessa. Sairautta esiintyy useissa roduissa ja runsaasti myös kotikissoissamme. (Ell. Inka Laaksonen)

Sfinxit ry kannattaa Pawpedsin suosittelemaa ohjelmaa HCM:n ennaltaehkäisyyn ja toteamiseen. Teksti vapaasti suomennettu Pawpedsin sivuilta: https://www.pawpeds.com/

Vuoden 2018 alusta on sydämen ultraäänitutkimus ollut pakollinen kaikille siitokseen käytettäville kanadan sfinxeille! Alle 1 vuotiaana tutkituilla tulos on voimassa 6kk ja yli 1vuotiaana tutkituilla 12kk.

Yhdistyksenä suosittelemme tekemään sydänultrat aina Pawpeds-hyväksytyllä sydänspesialistilla, joiden laitteiston ja taitotason Pawpeds vahvistaa: https://www.pawpeds.com/healthprogrammes/vetlist.html

Tällä hetkellä Pawpeds hyväksyttyjen sydänspesialistien hinnat liikkuvat noin 150-190 euron paikkeilla (2019).

Tutustu suomalaiseen sydänultralomakkeeseen tästä ja Pawpeds -lomakkeeseen tästä.

 

Hypertrofinen kardiomyopatia HCM

Hypertrofinen kardiomyopatia on perinnöllinen sairaus jota esiintyy kissoilla, koirilla, sioilla ja ihmisillä. Vielä ei olla pystytty selvittämään miten sairaus periytyy. Tiedetään että HCM on yleinen syy sydämen vajaatoimintaan, veritulppiin ja äkkikuolemiin kissoilla. Amerikassa tehdyn tutkimuksen mukaan ainakin Maine Coonien HCM periytyy dominantisti.

HCM on sydänlihaksen epätavallinen paksuuntuma. Paksuuntumisen johdosta sydämestä tulee vähemmän elastinen, jolloin veren pumppaaminen vaikeutuu. Toinen seuraus on että vasemmassa kammiossa on vähemmän tilaa, jolloin sydän pumppaa vähemmän verta lyönnillä kun tavallisesti. Paksuuntunut sydänlihas voi aiheuttaa pyörrevirtausta veressä tai sydänläppien vuotoa, näistä voi aiheutua sivuääni, jonka taitava eläinlääkäri voi havaita jo sydäntä stetoskoopilla kuuntelemalla.

HCM:n sairastuneille kissoille voi kerääntyä nestettä keuhkoihin tai keuhkojen ympärille, jolloin hengitys vaikeutuu. Toiset sairaat kissat eivät välttämättä oireile mitenkään, kuolevat vain äkisti, yleensä vakavan rytmihäiriön seurauksena. Joillekin kissoille tulee veritulppia, jotka voivat aiheuttaa esimerkiksi takajalkojen halvaantumisen.

HCM ei ole synnynnäinen sairaus, vaan se kehittyy hitaasti elinaikana. HCM positiiviset kissat hyvin harvoin näyttävät merkkejä sairaudesta alle 6kk vanhana, ja voi kestää vuosia ennen kuin HCM pystytään diagnosoimaan. Senpä takia kannattaa toteuttaa sydänultrat erikoislääkärillä useampaan kertaan.
 

Voiko HCM:ää parantaa?
Ikävä kyllä, HCM:lle ei ole parannuskeinoa. Oireita voidaan hoitaa lääkkeillä, jotka sydänspesialisti määrää tapauksesta riippuen.

Miten sydänultra tehdään?
Kissa tutkitaan sydänultraäänilaitteella, jolla nähdään onko sydämessä paksuuntumia, miten sydän lyö ja miten veri sydämessa liikkuu. Tutkimus on kivuton ja yleensä kissat sietävät tutkimusta hyvin. Tarvittaessa kissa rauhoitetaan kevyesti. Tutkimus kestää noin 30-40 minuuttia.
 

Suositus sydänultraamisesta:

Ensimmäinen sydänultra pitäisi tehdä 1-vuotiaalle kissalle, ennen jalostuskäyttöä. Sen jälkeen sydänultra suositellaan tehtäväksi vuosittain kunnes kissa on yli 3-vuotias. Sen jälkeen vielä 5-vuotiaana. Jalostuskäytössä tärkeät kissat (esim. paljon jälkeläisiä) tai joiden riski sairastua on suurempi (esim. aiempi rajatapaus-tulos tai lähisukulaisella* diagnosoitu HCM) tulisi sydänultrata vielä esimerkiksi 8-vuotiaana.
*Lähisukulaisilla tarkoitetaan kissan veljiä, siskoja ja vanhempia ja heidän jälkeläisiään

 

Suositus jalostuskäytöstä:
Nämä ovat yleiset ohjeet, aina tulee harkita tapauskohtaisesti.
 

Normaali sydän (sydänultralla todettu):
Voidaan käyttää jalostukseen jos lähisuvussa*  ei ole HCM:aa.

HCM positiivinen:
Jos kissalla on todettu minkä tahansa asteinen HCM, sitä ei tule käyttää siitokseen.

Rajatapaus (equivocal):
Sydämestä on löytynyt poikkeamia eikä sydän ole “normaali”, mutta testin ajankohtana ei ole kuitenkaan voitu varmasti todeta onko kyseessä HCM tai kehittyykö muutokset HCM:ksi. Rajatapaus ei automaattisesti tarkoita että kissalle kehittyy HCM. Rajatapaus tarkoittaa kirjaimellisesti rajatapausta. Poikkeavuudet voivat aiheutua korkeasta verenpaineesta, munuaisongelmista tai jostain muusta. Kissalla voi myös olla tavallista paksummat papillaarilihakset; vain tilanteen seurannalla voidaan nähdä onko kyseessä HCM vai ei.

 

Rajatapaukseksi lausuttuja kissoja pitäisi käsitellä seuraavalla tavalla:

Rajatapaus alle kaksivuotiaana:
Kissaa ei tule käyttää jalostukseen vaan sydän tulee ultrata uudestaan kissan ollessa yli 2 vuotias.

Rajatapaus 2-3 vuotiaana:
Jos on aivan välttämätöntä, kissalle voidaan suunnitella yksi pentue mikäli kissalla ei ole aiempia pentueita. Toisen vanhemmista tulee tietenkin olla terveeksi tutkittu, eikä sen lähisuvussa*  ole todettu HCM:ää. Tästä yhdistelmästä syntyviä jälkeläisiä ei tule käyttää jalostukseen ennenkuin vanhemmat on tutkittu uudelleen. Mikäli rajatapaus tutkitaan terveeksi yli 3 vuotiaana, voi pentuja käyttää jalostukseen. Jos taas vanhempi tutkitaan sairaaksi, tulee pennut poistaa jalostusohjelmasta

Rajatapaus yli 3 vuotiaana:
Voidaan käyttää jalostukseen, mutta vain sellaisen kissan kanssa jolla itsellään on terveeksi tutkittu sydän, eikä lähisuvusta* löydy HCM:ää

 

Jalostuskäyttö, jos kissan lähisuvussa* todettu HCM:

Jos lähisukulaisella* todetaan HCM, mutta kissalla itsellään on terveeksi ultrattu sydän alle 2-vuotiaana:
Kissaa ei tule käyttää jalostukseen ennen kuin se on ultrattu terveeksi yli 2-vuotiaana.

Jos lähisukulaisella* todetaan HCM, mutta kissalla itsellään on terveeksi ultrattu sydän 2-3 vuotiaana:
Mikäli kissalla ei ole jälkeläisiä ennestään, voidaan kissalla tehdä korkeintaan yksi pentue. Toisen vanhemmista tulee olla terveeksi ultrattu, ja sillä ei ole lähisuvussa* HCM:ää. Näitä pentuja ei tule käyttää jalostukseen ennen kuin vanhemmat ultrataan terveeksi yli 3-vuotiaana.

Jos lähisukulaisella* todetaan HCM, mutta kissalla itsellään on terveeksi ultrattu sydän yli 3-vuotiaana:
Kissaa voidaan käyttää jalostukseen, mutta vain mikäli se yhdistetään sellaiseen kissaan joka on sydänultrattu terveeksi eikä lähisuvussa* ole todettu HCM:ää.

*Lähisukulaisilla tarkoitetaan kissan veljiä, siskoja ja vanhempia ja heidän jälkeläisiään

Copyright

Sivustolla olevien kuvien kopiointi
ilman lupaa on kielletty.

Unauthorized copying of the photos
on this site is prohibited.

Sfinxit ry

Sfinxit ry on karvattomien
sfinx-, don sfinx- ja peterbald-
kissarotujen oma rotuyhdistys.

Liity jäseneksi!