Hypertrofisessa kardiomyopatiassa sydämen vasemman kammion seinämät paksuuntuvat ilman taustalla olevaa muuta paksuuntumista selittävää sairautta. Näitä muita selittäviä sairauksia voivat olla esimerkiksi korkea verenpaine tai kilpirauhasen liikatoiminta. Kissat sairastuvat yleisimmin keski-iässä, mutta myös nuoret kissat voivat sairastua. Hypertrofisen kardiomyopatian taustalla on usein sydänlihassolun supistuvan osan, sarkomeerin, proteiineja koodaavien geenien mutaatio. Sairaus on useimmiten perinnöllinen, nykykäsityksen mukaan se periytyy autosomaalisesti vallitsevasti. Tämä tarkoittaa sitä, että sairastuneen yksilön vanhemmista ainakin toinen on sairastunut ja että sairastunut periyttää hypertrofista kardiomyopatiaa noin puolelle jälkeläisistään. Tämän vuoksi on selvää, että sairastuneita kissoja ei tulisi käyttää jalostuksessa. Sairautta esiintyy useissa roduissa ja runsaasti myös kotikissoissamme. (Ell. Inka Laaksonen)

Vuoden 2018 alusta on sydämen ultraäänitutkimus ollut pakollinen kaikille siitokseen käytettäville kanadan sfinxeille! Tällä rodulla alle 1 vuotiaana tutkituilla tulos on voimassa 6kk ja yli 1vuotiaana tutkituilla 12kk.
Lisäksi suosittelemme muillekin roduille sydämen ultraäänitutkimusta ainakin kerran ennen siitoskäyttöä.

Sfinxit ry tukee rahallisesti sydänultraamista, tutustu asiaan https://sfinxit.fi/terveys/terveystutkimustuet

Yhdistyksenä suosittelemme tekemään sydänultrat aina Pawpeds-hyväksytyllä sydänspesialistilla, joiden laitteiston ja taitotason Pawpeds vahvistaa: https://www.pawpeds.com/healthprogrammes/vetlist.html

Tällä hetkellä Pawpeds hyväksyttyjen sydänspesialistien hinnat liikkuvat noin 150-190 euron paikkeilla (2020).

Tutustu suomalaiseen sydänultralomakkeeseen tästä ja Pawpeds -lomakkeeseen tästä.

 

Copyright

Sivustolla olevien kuvien kopiointi
ilman lupaa on kielletty.

Unauthorized copying of the photos
on this site is prohibited.

Sfinxit ry

Sfinxit ry on karvattomien
sfinx-, don sfinx- ja peterbald-
kissarotujen oma rotuyhdistys.

Liity jäseneksi!