CMS tulee sanoista Congenital Myasthetic Syndrome, synnynnäinen myasteeninen (eli hermo-lihasliitosperäinen) syndrooma, jota tiedetään esiintyvän devon rexeillä ja sfinxeillä. Samaa sairautta esiintyy myös ihmisillä.

Kysessä on perinnöllinen, synnynnäinen lihasheikkoussairaus, joka tiedetään periytyvän autosomaalisesti resessiivisesti, eli kissat joilla on yksi sairausgeeni (N/CMS, Carrier) eivät itse sairastu mutta periyttävät sairautta eteenpäin ja kissat, joilla on kaksi sairausgeeniä (CMS/CMS) on sairas tai tulee sairastumaan. Terve (N/N, Clear) ei tule sairastumaan tähän sairauteen eikä periytä sitä.

Oireina on eteneviä lihasoireita, kuten vähentynyt aktiivisuus, väsymys ja lihasheikkous. Joillain sairailla yksilöillä on vaikea pitää päätä pystyssä, nielemisvaikeuksia tai lihasvapinaa rasituksen jälkeen. Oireet näkyvät alle 5kk ikäisissä pennuissa, jopa 3 viikon ikäisissä pennuissa.

CMS:ää esiintyy kanadan sfinxeillä noin 3,7% ja devon rexeillä 2% (Optimal Selection 2019)

CMS-testituloslistaus

Testauspaikkoja esim: Optimal Selection (MyCatDNA), VGL, Antagene, Movet

Testi otetaan poskisolunäytteenä testauspaikasta riippuen joko vanupuikolla tai poskisoluharjalla ja näytteenotto on kissalle kivuton.
Koska kyseessä on DNA-testi, riittää että se otetaan vain kerran, ja testin voi ottaa jo vaikka vastasyntyneestä pennusta.
Hinta riippuu testauspaikasta, alkaen noin 30e. MyCatDNA-testi maksaa noin 100e, siinä pakettiin kuuluu CMS-testin lisäksi lukuisia muita testejä mm väri- ja veriryhmätestit ym. 

Copyright

Sivustolla olevien kuvien kopiointi
ilman lupaa on kielletty.

Unauthorized copying of the photos
on this site is prohibited.

Sfinxit ry

Sfinxit ry on karvattomien
sfinx-, don sfinx- ja peterbald-
kissarotujen oma rotuyhdistys.

Liity jäseneksi!