PRA rdAC eli etenevä verkkokalvon rappeuma aiheuttaa verkkokalvon aistinsolujen (tappi- ja sauvasolut) asteittaista rappeutumista, mikä johtaa sokeuden kehittymiseen. Syntyessä pentujen näkö on normaali, mutta oireet alkavat yhden-kahden vuoden iässä ja kehittyvät sokeudeksi kolmen-viiden vuoden ikään mennessä. PRA periytyy autosomaalisena resessiivisenä ominaisuutena, jolloin sairaus kehittyy vain kissoille, jotka ovat perineet virheellisen geenin molemmilta vanhemmiltaan. Kantajien näkö on normaali, mutta ne voivat periyttää geenin jälkeläisilleen.

Tautia tiedetään esiintyvän etenkin mm itämaisilla roduilla, tästä syystä siitokseen käytettävät peterbaldit on testattava kyseisen sairauden osalta. 

 • Tulos: genotyyppi N/N (molemmilta vanhemmilta normaali alleeli)
  • Ei kanna virheellistä alleelia; ei kuulu riskiryhmään. Tällainen kissa jättää normaalia perimää jälkeläisilleen PRA sairauteen altistavan-geenin suhteen ja sen oma riski sairastua PRA:han on häviävän pieni.
 • Tulos: genotyyppi N/PRA (kantaja), heterotsygootti (normaali alleeli ja virheellinen alleeli)
  • Eläin kantaa virheellistä ja tervettä alleelia. Kissa siirtää virheellistä alleelia jälkeläisilleen 50 %:n todennäköisyydellä.
 • Tulos: genotyyppi PRA/PRA (homotsygootti, molemmilta vanhemmilta virheellinen alleeli)
  • Eläin sairastuu todennäköisesti, jossain vaiheessa elämäänsä PRA:han. Kissa jättää ainoastaan virheellistä geeniä jälkeläisilleen.
   (lähde Movet.fi)

Vain seuraavat yhdistelmät ovat sallittuja:
PRA ei-kantaja (N/N) x PRA ei-kantaja (N/N)
PRA ei-kantaja (N/N) x PRA kantaja (N/rdAC)

Copyright

Sivustolla olevien kuvien kopiointi
ilman lupaa on kielletty.

Unauthorized copying of the photos
on this site is prohibited.

Sfinxit ry

Sfinxit ry on karvattomien
sfinx-, don sfinx- ja peterbald-
kissarotujen oma rotuyhdistys.

Liity jäseneksi!